Hypotekárny úver

16.03.2011 23:58

Hypotekárny úver je najčastejší spôsob ako financujú mladí ľudia svoje vlastné bývanie. Hypotekárny úver ponúka aj príjemné nízky ročný úrok a sú poskytované hypotekárnymi bankami v SR. V článku sa dozviete viac o hypotekárnych úveroch.
Hypotéka je špecifický produkt, ktorého zámerom bolo a dodnes je predovšetkým možnosť financovať nákup alebo výstavbu rodinného domu alebo iného druhu bývania (chata, byt, hotel, apartmán ...). Ak sa pozriete na ponuky hypoték od bánk v SR, uvidíte rôzne spektrum produktov, ktoré sa vo väčšine prípadov líši predovšetkým poplatky za vedenie hypotekárneho úveru, výškou úrokov z poskytnutej pôžičky ale aj doplnkovými službami, ako je napríklad poistenie hypotéky a poistenie schopnosti splácať záväzky, prípadne dĺžkou a možnosťami fixácie (mimochodom veľmi dôležitá vec).
Výška úveru
Hypotéky sa poskytujú do výšky 80-90% bežnej ceny založenej nehnuteľnosti. Pretože cenu stanovuje znalec, ktorý býva spolčenia s bankou, tak v praxi je možné počítať s hypotékou okolo 70 percent z skutočnej ceny nehnuteľnosti.
Hypotéku nedostanete na sumu menšiu ako sto tisíc.
Ďalším obmedzením je to, že banky požadujú, aby po odpočítaní splátky úveru, výdavkov na jedlo a ďalších platieb ako pravidelné poistné, inkaso atď zostávala domácnosti dlžníka finančná rezerva. Tá sa odvíja buď od životného minima, alebo z čiastky splátky.